Kostar IT bara pengar?

I många företag är IT ett nödvändigt ont, en funktion som bara sväljer en massa pengar. Men att IT skulle vara ett stort svart hål som slukar resurser utan att ge något tillbaka köper jag inte, som så mycket annat handlar det man får ut om vad man egentligen stoppar in. Under alla mina år i IT-branschen så har alla (mer eller mindre) företag pratat om att spara pengar på IT, en funktion som ofta, redan innan sparkraven, lider av för få resurser. Man förväntas prioritera och ibland till och med trolla med knäna. Nu är ju IT en stödfunktion; utveckling och drift kostar pengar och väljer man att inte titta på vad man får ut av det så kommer det ju alltid bara att vara en kostnad. Väljer man, däremot, att se det som en investering och tittar på utfallet i hela verksamheten förändras bilden snabbt. Ny hårdvara, nya program och molntjänster möter ofta motstånd för att det är annorlunda och just annorlunda är något slutanvändaren sällan jublar över. Människan är ett vanedjur. Tar man denna “inkubationstid” i beaktande och har is i magen så får man ofta helt andra resultat.

“Släcka-bränder-läge” är inte effektiv utveckling

Verksamheterna skanderar att de de vill ha säkra system som är lätta att arbeta med, en kombination som inte är helt enkel att få till. Lägg sedan till att det finns en massa gamla system som med sina speciella krav gör terrängen minst sagt stökig att ta sig fram i. Av hänsyn till användarna lämnar man många gamla system och byter ut lite i taget, vilket ibland kan vara som att dra av ett gammal plåster lååååångsamt. IT-avdelningen måste respektera användarnas behov samtidigt som man måste våga ställa krav. Är ett system föråldrad ska det bytas ut. Är ett system föråldrat och innebär en säkerhetsrisk måste det bytas ut. Jag förstår att det finns läsare nu som muttrar att de inte har något val, att de måste hitta sätt att spara pengar. Att dra ner på IT’s resurser eller att fortsätta köra gamla system är inget effektivt sätt att spara pengar. I många fall spar man absolut ingenting på det. Kostnader kanske uteblir, men att hantera gamla, osäkra system är också en kostnad. Att hantera gamla, osäkra system som väljer att ge upp är potentiellt en enorm kostnad. Att driva IT-utveckling i “släcka-bränder-läge” är inte det mest kostnadseffektiva sätt driva utveckling.

Håll kursen

Låter man IT få kosta pengar och har man tillräckligt med resurser så kan man få en sund ekonomi även på IT-avdelningen. Sätter man en prislapp på vad IT är värt för verksamheten så får man en väl fungerande driftorganisation som driver utveckling i önskad takt. Är inte IT viktigt för verksamheten så kommer det att speglas i leveransen från IT-avdelningen och så vidare. Naturligtvis ska man vara minutiöst nogrann i sitt val av strategi; att backa och göra omtag är utan tvekan ett svart, pengaslukande hål. Det händer såklart ibland och man köper sig lite erfarenhet, men man bör begränsa antalet omtag.

Gör en ordentlig förundersökning, välj en väg och håll kursen!