Nytt år – nya moln

God fortsättning till er alla! Denna vecka har många börjat skaka av sig midvinterns långhelger och påbörjat det nya året. Så här i början är det en bra chans att rensa i mailboxen, se till att byta lösenord till alla era konton och helt enkelt se till att du har så bra förutsättningar som möjligt för en bra start på året.

Rensa mailen

Rensa inkorgen från förra årets mail. Är det inga viktiga mail med saker du måste agera på så skapa en folder med namnet 2018 och lägg mailen du inte vågar kasta där. Då är både inkorgen ren och mailen du inte vet vad du ska göra med sparade. Risken är att mailen blir liggande, så ta bort så mycket du kan innan.

Nya lösenord

För att se till att era nya lösenord inte är så lätta att lista ut bör ni bland annat tänka på:

  • att inte använda namn som finns i din direkta närhet
  • att inte använda ord som enkelt associeras med dig
  • att blanda in siffror och specialtecken mitt i orden eller meningen

Om du älskar hästar och har en dotter som heter Mia så ska ditt lösenord absolut inte vara MiaTrav2019 eller liknande. Fundera ut ord som dels är irrelevanta för dig och som inte passar ihop. H3lik#pterKaka innehåller både versaler och gemener samt en siffra och ett specialtecken. Man kan också använda en mening som till exempel ”Hoppa upp och ropa hej” (och blanda in litr siffror och specialtecken) som kan bli Hopp4Upp#chRopaH3j. Fördelen med meningar är att det kan vara lättare att komma ihåg.