AI-first tar över efter mobile-first?

Om man får tro visionärer på Google är “mobile-first” snart borta ur kalkylen. Dels för att webbplatserna förväntas vara mobilanpassade redan från dag noll, men även för att ge plats åt nästa förväntade teknikexplosion. Artificiell Intelligens. En del av er tänker säkert på robotar eller maskininlärning, och det är ju delvis helt rätt, men AI är mycket större än så. I första hand handlar det nog om botar, intelligenta system som dels kan göra avancerade val, och som också lär sig och förbättrar sina val kontinuerligt. Helt utan någon klåfingrig människa vid tangentbordet.

Läskigt

En del tycker nog att självlärande botar, robotar och maskiner är lite läskigt och det finns skräckscenarion kring singularitet. Tänk dig en värld som i Terminator.

Smarta hjälpmedel

Men AI är ju mest ett verktyg för att skapa fantastiska produkter som kan räkna ut saker snabbt och effektivt. DeepMinds AI sägs minska fakturan för Googles datahallar med 40%. Det finns ju områden som är ännu närmare vardagen där AI kan vara till nytta, som när du skriver ett mail, när du lagar mat, städar och när du ska planera din semester.

Vi har en spännande framtid att se fram emot!