Åtta av tio har en smart telefon

Den smarta telefonen förändrar människors beteende och idag har 80 procent tillgång till en smart telefon och nästan 60 procent har tillgång till en surfplatta. Det finns fortfarande drygt en halv miljon som är utan internet, men den andelen minskar kraftigt varje år. Av internetanvändarna är det man söker efter mest nyheter, nästan 50 procent söker på nyheter dagligen. På andra plats i populäritetsskalan kommer tidtabeller och adresser. På mobilen är det GPS som används mest, men även träningsappar och möjligheten att publicera information när som helst är populärt. Direkt efter GPS kommer dock mobilt bank ID och Swish. Filmtittandet har formligen exploderat och hela 45 procent ser film på internet varje vecka och 17 procent dagligen. Att musik är viktigt för vårt välmående är klart när man ser siffran 77 procent som anger hur många som lyssnar på musik på internet.

Det där visste ni säkert redan innan, mer eller mindre. Trots det så finns många som ännu inte anpassat sin webbplats till de nya tiderna. Enligt både Akamai’s Guy Podjarny (2015) och Brian Klais från Pure Oxygen Labs (2013) kom både fram till att ungefär endast 11 procent av de 100 största webbplatserna är responsiva. Från och med april i år tar även Google med i sin rankning om det är en mobilvänlig sida eller inte, så det är dags att ta tag i en förnyelse om man förlitar sig på trafik från Google. Med App Indexing kommer sökningar på mobilen visa fler appar och mobilvänliga sidor i första hand.

Mobilanpassad hemsida eller app?

Många vill göra appar för att det är lite hett, men det är  de flesta fall långt ifrån nödvändigt. Vill man bara berätta om sitt företag, visa lite information, någon produkt och en karta så duger det bra med en mobilanpassad webbplats. Dessutom slipper man ju uppdatera hemsidan och sen appen och skicka ut dubbla uppdateringar. Det blir helt enkelt lite väl mycket jobb för en karta och ett par bilder. En app bör man tänka på om man vill erbjuda en väldigt specifik funktion. Vill man ändå ha en app kan man välja att göra en hybridapp. Det är helt enkelt en webbplats inbyggd i en vanlig app. Hur som helst bör du tänka en och sedan två, och kanske till och med tre gånger på vad en app skulle tillföra när det finns så många andra utmärkta alternativ.

Siffrorna i första stycket är från rapporten “Svenskarna Och Internet, 2015 (IIS)”

Blogginlägget skrev ursprungligen av Niclas Nilsson för “By Niclas” 2015