Blir du också förbannad när saker blir bättre?

Saknar du gamla diskettenheter, CD-spelare och parallellportar som kräver 100-kiloskablar? Förmodligen blir du möjligen lite nostalgisk om du varit med ett tag, men varken du eller jag är direkt sömnlösa över dessa och andra enheters förpassande till historien.  När den optiska läsaren försvann från de bärbara blev jag lite stressad och köpte mig en extern enhet för att kunna läsa mina CD- och DVD skivor. Ett tryggt val, men faktum är att jag använt denna (fantastiska) optiska läsare två gånger på hur många år som helst och senaste gången är över ett år sen. Det ligger fortfarande en och annan liten komponent kvar i gömmorna som förmodligen passerat bäst-före-datum sedan länge.

När Apple väljer att ta bort den gamla 3,5mm-ingången på sina telefoner hör jag en hel del  stönande och suckande. Äpplet får utså en hel del skit för detta beslut, men faktum är att de har rätt. Det är dags att vi lämnar även denna förlegade komponent att göra sällskap med IDE-kablar och EGA-skärmar. Med Kapten Blåtand och det lite modernare USB-C så bör vi vara hyfsat säkra på att det blir ljud i lådan med eller utan 3,5mm-kablar.

En del (konspirationsteorier?) hävdar att teknikbolagen har onda agendor och drivs av monstruösa kapitalister som gnuggar händerna med ett djupt skrockande så fort vi måste köpa nytt. Några av dessa hävdar vidare att allt detta är hela syftet med teknikutveckling. Nåja. Naturligtvis finns det bolag som har strategier och affärsmodeller som skulle få Darth Vader att blekna, men i det hela tror jag att det helt enkelt handlar om utveckling. Saker händer. Förändras. Vi går framåt och vi går vidare. Och det är hur roligt som helst med nya prylar! Eller hur!

Vi är ett vanefolk och vi har förmodligen lite hörlurar, högtalare och en massa kablar som blir obsolet, vilket självklart är mindre bra för miljön. Men vad det gäller tekniken måste vi våga släppa gammal teknik och ge plats för ny teknik som ger nya möjligheter. Ja, jag erkänner, jag tillhör också den grupp människor som muttrar och svär när tekniken sliter ifrån mig komponenter jag är trygg med. Men jag försöker se möjligheterna…