Den digitala viskleken
Jag läste någon gång att skvaller sitter i våra gener och är en viktig pusselbit när vi utvärderar vår omgivning. Skvaller skulle kanske till och med kunna benämnas som en historisk form av nyheter, en form som tyvärr innehåller samma problem som viskleken, som i varje led förändras och förvrängs. I vår digitala era så ser vi skvaller varje dag i sociala medier, till exempel Facebook. Visst skvaller ”blir fel” i den heliga visklekens anda och annat skvaller är ren lögn. Man utnyttjar helt enkelt folks kärlek till skvaller för att förtala sina motståndare och därmed skapa bättre förutsättningar. Dessa lögner och förvrängningar syns ofta i samband med politiskt heta frågor där olika sidor gör allt för att kasta digitala pajer på varandra.

Vad är skvaller och vad är nyheter?

Källkritik är nyckelordet och det har man pratat mycket om, men det ligger långt ifrån människans natur att vara eftertänksam och börja granska något när ilska, besvikelse eller ibland rent hat bubblar upp. Dessa känslor skapar reaktioner och många agerar därefter, utan en tanke på vilka konsekvenser det kan få för de som är utpekade. En bra tjänst som arbetar för att man ska granska nyheter och skvaller är Metros ”Viralgranskaren” Ett senare exempel av en falsk nyhet är en varningen för en video som heter ”Dansa av påven”. Enligt skvallerspridaren ska man få ett virus när man ser videon.

Granska även när du blir arg

Försök att tänka på att granska nyheterna även när du blir arg och irriterad, och försök få människor i din omgivning att göra samma sak. Digitalt skvaller kan leda till alla möjliga otäckheter som till exempel att du blir lurad på att ge ut kontonummer och lösenord, att din dator eller mobiltelefon blir kidnappad eller får ett virus till att folk blir utsatta i onödan.

Länkar