Farlig e-post

Det är svårt, snudd på omöjligt att hela tiden vara på sin vakt. När man sitter med sin e-post och arbetar så kommer ett brev som berättar att det där paketet du väntat på är på väg. Att du har längtat och tänkt på ditt paket gör inte saken bättre.

I brevet står det att du måste klicka på en länk för att se exakt var paketet befinner sig. Eller så måste du betala ynka fem kronor, då det var för lite porto på försändelsen från början. Klicka bara på länken…

En klient som sitter i ett nätverk utan tillräckligt skydd kan snabbt skapa problem inte bara för sig själv, utan för hela företaget. Och det går snabbt. Idag finns det dock bra sätt att skydda sig. Office 365 har detta inkluderat i några av sina erbjudanden (Läs mer om Office 365 ATP anti-phising) och många leverantörer som hanterar din e-postsäkerhet har liknande tjänster, som till exempel FuseMails ClickSMART (Läs mer om ClickSMART).

Utöver problemet med krypterade filer så är syftet många gånger även identitetsstöld, så var fortsatt försiktig med vilken information du ger ut. Tänk på att företag aldrig ber om lösenord eller bankuppgifter.

Fake Threats

Det finns även de som utnyttjar rädslan för Trojaner som RansomWare och Cryptolocker och skickar ut hotfulla brev som berättar att de har kontroll över din dator och all information. I breven står det hotfullt att de kommer att berätta “alla hemligheter” för offrets nära och kära, för deras chefer och lägga ut det på internet för alla att se. Ofta är det bara tomma hot, då utpressningsbreven brukar komma efter att en dators filer blivit krypterade. Är man osäker bör man dock koppla ur sin nätverkskabel, stänga av sitt WiFi och ringa sin IT-expert.

Kontrollera länken själv

Men, även med skalskyddet på plats ska man alltid vara försiktig och inte klicka på länkar i onödan. Ibland måste man då man behöver informationen. Kontrollera alltid att avsändaren är rätt och, om du kan, försök att kontrollera vart länken tar dig. Du kan alltid högerklicka på länken, välja att “Kopiera länk” och klistra in den i anteckningar.

Du kan även använda en linkscanner online, som t ex Googles insynsrapport eller Kasperskys VirusDesk. Kopiera ut länken som angivet ovan, gå till någon av sidorna och klistra in den i sökfältet.