Hitta & byt ut dåliga HDD i Storage Spaces

Min labserver hade börjat bete sig ”underligt” och till slut kom jag fram till att en hårddisk hade börjat få många läsfel. Nedan en kort beskrivning om hur du kan felsöka och byta ut diskar i Storage Spaces.

diskhealth

Två av hårddiskarna vägrar att svara på storage health rapporten, så dessa är troligen ganska rökta, låt oss kolla vad loggboken säger.

122014_1237_hittabytut1

Misstankarna blir bekräftade här, så vi byter båda dessa diskarna. Den första disken rasade redan för ett par veckor sedan och jag tog den ur drift (och gjorde en repair).

122014_1237_hittabytut2

Men nu har alltså en disk till rasat under tiden jag fixat fram en reservdisk. Så jag kommer börja med att byta ut min disk som är ”Retired” med en helt ny disk, sedan kommer jag byta ut disk nummer två.

Bytte sedan hårddisken, och startade en reparation av den virtuella disken.

122014_1237_hittabytut3

Kollade i loggen, det här gick ju inget vidare, speciellt med tanke på att det sitter en helt tom disk i poolen…

122014_1237_hittabytut4

Då min andra hårddisk fortfarande bråkade beslutade jag för att sätta även den som retired nu.

 Get-PhysicalDisk PhysicalDisk5 | Set-PhysicalDisk -Usage Retired

Jag tog sedan bort den första av mina ”Retired Disks, den jag fysiskt bytt ut. (Viktigt, när denna rasade, hade jag redan slutfört ett ”repair job”, ta inte bort en retired disk innan du ombalanserat diskarna, även om du rent fysiskt tagit bort disken!

untitled

Körde sedan om repair jobbet, som kickade igång fint denna gången.

Bonusmaterial

Vill du larma om diskar över mail (Om du nu mot förmodan inte har SCOM för detta)? Spara nedan till en ps1 fil, aktivera sedan den från Eventloggen som en eventrigger

 $diskinfo = Get-WinEvent -LogName ”Microsoft-Windows-StorageSpaces-Driver/Operational” | ? ID -EQ ”203” | select -First 1 | FL | Out-String
$smtp = New-Object Net.Mail.SmtpClient(”yourmailserver.mail.protection.outlook.com”) $smtp.Send(”DiskAlert@yourdomain.com”,”itharri@yourdomain.com”,”Diskfailure”,”$diskinfo”)

 

untitled2

122014_1237_hittabytut7