Mac i Windowsmiljö

Blandade miljöer har ju blivit allt mer vanligt sedan Apple tog sig ton på allvar på persondatormarknaden. Många väljer Mac för att det är snyggare och lättare. Ja, det finns säkert fler anledningar än så, men oavsett så har deras andel på marknaden ökat avsevärt. Vad vi då har sett är fler blandade miljöer och i kölvattnet IT-avdelningar som kämpar med hur de ska managera dessa klienter. En användare med Mac hamnar lätt utanför de normala rutinerna. Och många gånger blir även säkerheten lidande. De får inget meddelande när det är dags att byta lösenord och det är ofta stökigt att komma åt nätverksenheterna. Använder man Configuration Manager finns det stöd för Mac om man vill, men ingen av de kunder jag har varit ute hos har implementerat detta, och det kräver lite handpåläggning. Tredjepartsprogram finns ju alltid, men ett ytterligare lagar ökar komplexiteten och med ökad komplexitet så är sannolikheten för problem högre.

Lyssna på Apple

För att få en bra blandad miljö är min rekommendation att man lyssnar på Apple och försöker använda sig av de verktyg som finns till hands. Det är vettigt att ansluta sig till DEP (Device Enrollment Program) så att man med hjälp av ett MDM-verktyg kan hantera enheter med MacOS, roller och rättigheter genom ett verktyg som är byggt för Mac. Själva registreringsprocessen är en ganska seg och ibland långdragen historia. När man sedan är ansluten så får man ett antal verktyg för att smidigare hantera allt från deployment till roller.

Valfrihet är krångligt

Valfrihet är krångligt för en IT-avdelning, men det finns också vettiga argument för att ge användarna verktyg de trivs med. Balansen ligger mellan säkerhet, managering och valfrihet.

Automator skapar applikation med bash-script

Använd Autimator för att skapa ett enkelt bash-script som öppnar hemma-mappen så slipper användarna många klick.

Så här enkelt kan du monterna och öppna en mapp på en Windows-server.

Open ‘smb://server/share/’

Nedanstående exempel som monterar och öppnar hemmafoldern på servern fs01. Växeln “-g” öppnar men lägger inte fönstret i förgrunden.

Open ‘smb://fs01.my-company-domain.org/home/${USER}’ -g 

Samma sak med användarnamn och lösenord. Det är inte rekommenderat att du anger lösenordet här av säkerhetsskäl. Här är växeln “-g” inte med och fönstret öppnas då i förgrunden.

Open ‘smb://username:password@fs01.my-company-domain.org/home/${USER}’