Du är ditt bästa skydd på internet

Vi har pratat om det här med skydd på internet förut. Men det är juletider och folk är mer stressade än vanligt, så en uppdatering är kanske på sin plats. Stress betyder i många fall att man inte riktigt har tid att reflektera över allt som händer. Handlar du på internet kanske du klickar dig förbi alla frågor i en hast och kommer det ett mail kanske du inte läser igenom det så noga som du borde. På företagen är det semesterdags och då hoppar en ersättare in som kanske har mindre vana eller inte kan rutinerna. Du kanske klickar på en länk i ett mail eller ger bort uppgifter som leder till att den identitet blir kapad. Det är svårt att tänka på allt, och det är svårt att röra sig smidigt om man måste ha bälte, hängslen, airbag och cykelhjälm på sig hela tiden.

Du kan skydda dig, dels genom att vara noga med dina uppgifter och aldrig lita på mail där mottagaren vill att du ska skriva in ditt lösenord eller bankuppgifter. Du kan även spärra adressändring på Skatteverket (se länk längst ner i artikeln), vilket gör det svårare för den som försöker beställa saker eller dokument i ditt namn. En annan, ganska enkel lösning, är att se till att din brevlåda har lås.

Några andra viktiga saker är att se till att du har ett bra lösenord och att du byter det med jämna mellanrum. Använd inte din födelseort, ditt födelseår, mammas flicknamn, hundens namn baklänges eller något annat uppenbart familjärt i ditt lösenord. Hitta på något tokigt och blanda in specialtecken, till exempel ordet “Tebjudning” som kan bli “T3bju)n!ng”. Det ska vara hyfsat lätt att komma ihåg, men jättesvårt att lista ut. Verkar det för svårt? Kolla länken längst ner i artikeln som hjälper dig att skapa lösenord.

Du är ditt bästa skydd

Vad du än gör och hur du än väljer att skydda dig så är det viktigt att du är kritisk när du blir kontaktad av folk som vill ha lösenord, bankuppgifter, din adress och andra uppgifter som kan användas för att stjäla din identitet. Får du ett telefonsamtal kan du be om att få ringa upp och har då en chans att kolla telefonnummer och namn hos personen och får du ett mail kan du välja att klicka på “svara” (utan att skicka) och titta på vilken mottagaradress det faktiskt blir.

Ha en god och säker jul!

Polisens information:
https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Bedrageri/Identitetsstold—Skydda-dig

Polisens film:
https://youtu.be/dBP9Y0hZCJQ

Spärra obehörig adressändring:
Skatteverket

Skapa lösenord (använd aldrig “enkel”):
https://www.passwrd.se

Skydd från UC:
https://www.minuc.se