Teknik på kaffet

Nu har vi checkat in på Victoria Tower (17:e våningen) och eftermiddagens program är igång.

Förmiddagen var mycket givande, och här kommer lite av vad som avhandlades…

Innan kaffet

Azure Stack är det coolaste som finns, sa Markus Lassfolk från Truesec, men med en dämpande gest understryker han att man inte ska ha för stora förväntningar de första åren.

Det finns en hel del skillnader mellan Azure och Azure Stack och alla funktioner inte finns med från start. Backup, till exempel, finns inte med. Om man vill flytta en lösning till Azure Stack bör man först säkerställa att alla funktioner man behöver finns på plats.

Tre leverantörer kommer att få leverera Azure Stack – HP, Dell och Lenovo och det är väldigt uppstyrt om hur man får köra det och vad man får göra.

Trots paketering och den lite funktionsfattiga första versionen, hör jag att det finns en brinnande passion för Azure Stack.

Jag heter Niclas, och jobbar med…

Efter resan till framtiden är det fokus på hur vi på hur vi gör idag och vilka verktyg som finns. Efter en stund stannar Markus och Mikael upp i ett irriterat utspel kring namnstandard och hur överskattat det är. Det viftas och grimaseras en stund på scen och de lägger tryck på att ett namn är ett namn. Mitt namn, Niclas, beskriver till exempel inte vad jag jobbar med.

De går över till att prata om fabricmodellen, och stannar upp kring hur vanligt det är att företag överanvänder domänadmins och hur man till exempel har hittat domänadmin ”praktikant1”, ”praktikant2” och så vidare.

Det där med namnstandard…

Jag hinner inte riktigt skriva så snabbt som de pratar på scen, så jag stannar här. Det jag fick lyssna på var Fabric och Storage Spaces. Med mycket inspiration och en del ny kunskap gick vi och åt en välsmakande lunch.

I en komisk dialog mellan Markus och Mikael, under en demo, hittar de en virtuell server de inte vet något om. Någon i publiken, med samma dos humor som våra virtuoser på scen kan inte låta bli att kommentera ”det där med namnstandard…”. Det räddades dock av Markus som sa något i stil med ”ja, det hade ju hjälp oss att veta vilket hus och våning den står i”.