Webbplatser utan SSL-certifikat förlorar besökare

GDPR i allmänhet, artikel 13 i synnerhet och Googles Chrome som flaggar sidor som osäkra visar på ett behöv av ökad integritet och säkerhet på internet. Jobbigt för företagen, men fantastiska nyheter för individen. Det är en balansakt då för mycket säkerhet gör oss klumpiga och orörliga och för lite säkerhet gör oss känsliga för bedrägerier och identitetskapningar.

Google har ju länge arbetat för ett säkrare internet, och det märks tydligt om du använder Chrome som browser när du surfar på internet. Webbplatser utan certifikat markeras som “inte säker”. Detta gör naturligtvis besökarna mer oroliga, med all rätt, och tvingar företagen att se till att de har ett SSL-certifikat installerat. SSL, Secure Socket Layer, krypterar trafiken mellan besökaren och webbplatsen så att den som försöker snappa upp information endast får en massa rappakalja. Utan en nyckel så kan man inte läsa vad som står. Detta gör att alla transaktioner, även något så enkelt som nerladdning av text, sker säkert. Webbplatser som är säkra belönas också med bättre placering när du gör en sökning på Google.

Har du inte något SSL-certifikat för din hemsida är det hög tid, och det behöver inte kosta en förmögenhet. Ett alternativ kan vara “Let’s Encrypt” som är helt gratis. Du kan läsa mer om “Let’s Encrypt” här.

Har du frågor kring hur du ska gå vidare med installationen av SSL på din webbplats är du välkommen att höra av dig till Förbergs IT.